Bakir Izetbegovic-Nismo se bojali Srpskog agresora devedesetih a da se bojimo obicne gripe

“Ako se nastavi ovako trebaju se napraviti fondovi iz kojih će se dati potpore, ne smijemo dozvoliti da nam se ugasi turizam koji smo razvijali već dvije decenije. Zašto bi neko imao plaću 5. 000 KM a neko nikako, moramo ovaj teret podnijeti zajedno”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Hayat.

Danas smo imali vanrednu sjednicu Predsjedništva, proširenu sjednicu Vlade Federacije, sjednice Kriznih štabova… U Federaciji je proglašeno stanje nesreće, cijelo društvo je u vanrednom stanju, iako ono zvanično nije proglašeno. Kako komentarišete ove reakcije?

“Ovo što je uradila Vlada Federacije i RS jeste faktički varedno stanje, i treba da je vanredno stanje. Mislim da smo svi potcijenili koronavirus. Kada pogledamo izjave zvaničnika prije nekoliko dana poput onih predsjednika Donalda Trumpa, bilo je tu potcijenjivanja a sada se uvode mjere, zaustavljaju letove… Puno se pričalo napamet u vezi koronavirusa i mislim da se u ovom času još to radi. To je daleko opasnije i brže se širi nego što je bilo na početku, ako ne budemo djelovali brzo i odlučno dozvolit ćemo da nam koronavirus napravi paralizu sistema u BiH, da se ona spontano desi. Zato bolje napraviti drastične mjere smanjenja komunikacije, i pooštravati mejre na vrijeme. Mjere će se dalje održavati.”

SDA je također reagovala?

“Stranka je tokom vikenda pratila dešavanja, i mislim da ćemo još mjere pooštravati, bolje imati vanredno stanje dva mjeseca nego se s njim hrvati 20 mjeseci.”

Za sada su poduzete različite mjere, izolacija, karantin, kako bi se pokušalo obuzdati širenje korona virusa. Osjećaj je da se, s druge strane, o mjerama za očuvanje ekonomije, privrede i radnih mjesta zasad samo govori. A ekonomija već trpi enormne gubitke. koje će se mjere poduzeti da se radnicima i kompanijama pomogne da prežive i nakon korone?

“Trgovina se zasada drži dobro zbog potražnje, ali se rafe prazne pa će i oni imati probleme uskoro. Zatražili smo niz mjera i mislim da će se morati usvojiti odgađanje PDV -, zamrzavanje isplate kredita. Ako se nastavi ovako trebaju se napraviti fondovi iz kojih će se dati potpore, ne smijemo dozvoliti da nam se ugasi turizam koji smo razvijali već dvije decenije. Zašto bi neko imao plaću 5. 000 KM a neko nikako, moramo ovaj teret podnijeti zajedno.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *